Součástí programu vsetínského multižánrového festivalu UNITED budou přednáškové semináře, informují o tom oganizátoři festivalu prostřednictvím webových stránek www.festivalunited.cz. Semináře se uskuteční v pátek 23. srpna 2013 a v sobotu 24. srpna 2013 dopoledne.

Mezi přednášejícími se představí hlavní řečníci festivalu, kterými jsou Ján Buc, Michal Klus, David Novák a David Říman.

Ján Buc v současnosti působí jako kněz v Bratislavské arcidiecézi. Dále je ředitelem slovenské televizní stanice Televízie Lux a předsedou Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže (ZKSM). Na festivalu povede přednášku "Dělat těžké věci". V té bude hovořit o motivaci ke konání věcí, které se zdají být těžce dosažitelné.

Michal Klus, pastor třineckého sboru Slezská církve evangelické augsburského vyznání (SCEAV), bude hovořit o působení křesťanů v místní samosprávě a společnosti. Jeho přednáška má název  "Uprostřed města".

David Novák je kazatel a správce sboru Církve Bratrské (CB) Praha 13 - Stodůlky. Na festivalu povede přednášku s názvem "Zapomenuté pojmy křesťanství", která bude pojednávat o významu slov používaných převážně v křesťanských kruzích.

David Říman je členem sboru Apoštolské církve (AC) v Havířově. Své povolání vidí v evangelizační činnosti a působení na zahraničních misiích. V roce 1995 se stal Mistrem ČR v karate. O zkušenostech z oblasti bojových sportů bude hovořit na semináři s názvem "Víra a bojová umění".

Mezi další festivalové řečníky patří Jaroslav Forýtek, Pavel Hošek, Marie Immaculata Konvalinková, Marek Macák, Milan Michalko, Jan Sokol, Pavel Šupol, Lukáš Targosz, Jiří Unger, Brigita Vimrová a Vít Zatloukal. Podrobné informace o jejich přednáškách jsou uvedeny na webové stránce http://festivalunited.cz/program/seminare/.

Festival UNITED se uskuteční od čtvrtka 22. srpna do soboty 24. srpna 2013 ve Vsetíně. Program zahrnuje koncerty, přednášky, semináře, workshopy, divadelní představení, promítání filmů, diskuze s umělci a sportovní aktivity.

Jako hlavní hudební hosté ze zahraniční se představí formace Circle Ends, HB, InSalvation a Reilly. Z česko-slovenských kapel vystoupí skupiny Donebevolající, eSPé, Home For Real, Kalwich, Láďa Křížek, MeloDive, Simona Martausová, The Neons, Tretí deň a další.

Akci pořádá Občanské sdružení DEN – Vsetín ve spolupráci s festivaly CampFest, VOX, XcamP a vsetínskými církvemi.