Součástí programu vsetínského multižánrového festivalu UNITED budou workshopy, které se uskuteční  v pátek 23. srpna a v sobotu 24. srpna 2013, informují o tom oganizátoři festivalu prostřednictvím webových stránek www.festivalunited.cz.

Workshop je forma vzdělávací aktivity sloužící k prohloubení znalostí ve vybrané oblasti. Mezi worskshopy zaměřené na hudbu bude patřit výuková lekce Beat boxu a Break dance Přemysla Křižánka (vystupující pod jmémen DJ Afro). David Slavkovský, kytarista skupiny eSPé, bude hovořit o elektrické kytaře, pedálových efektech a kytarových doplňcích. Rapper Matouš Kalvach (vystupující pod jmémen Kalwich) bude moderovat lekci o Rapu a muzikantka Jana Bílá o skládání písňových textů.

Mezi workshopy zaměřené na výtvarné umění jsou připraveny lekce o kreslené grafice od Lucie Samiec, počítačové grafice od Marka Moškoře, fotografii a ovládání digitální zrcadlovky od Daniela Madi a videotvorbě od Hedviky Edie Benákové.

K dalším aktivitám patří taneční workshop, který povede Aneta Zábrodská společně s týmem United Dance, přednáška z prostředí zločinu, autorské čtení knihy Diesel II.  a kurz sebeobrany od Romana Šťastného a Bronislava Matulíka. Z filmového prostředí je připraveno promítání dokumentárního filmu „Nefarious – merchant of souls“ s diskuzí, moderátorem bude Jiří Unger.

Podrobné informace o jednotlivých vzdělávacích aktivitách jsou uvedeny na stránce http://festivalunited.cz/program/workshopy/.

Festival UNITED se uskuteční od čtvrtka 22. srpna do soboty 24. srpna 2013 ve Vsetíně. Program zahrnuje koncerty, přednášky, semináře, workshopy, divadelní představení, promítání filmů, diskuze s umělci a sportovní aktivity.

Jako hlavní hudební hosté ze zahraniční se představí skupiny Circle Ends, HB, InSalvation a Reilly. Z česko-slovenských kapel vystoupí formace Donebevolající, eSPé, Home For Real, Kalwich, Láďa Křížek, MeloDive, Simona Martausová, The Neons, Tretí deň a další. Hlavní řečníky na festivalu jsou Ján Buc, Michal Klus, David Novák a David Říman.

Akci pořádá Občanské sdružení DEN – Vsetín ve spolupráci s festivaly CampFest, VOX, XcamP a vsetínskými církvemi.