Organizátoři vsetínského festivalu UNITED vydali druhou verzi plakátu, která obsahuje jména kapel vystupujících na letošním ročníku festivalu. Mezi hlavní zahraniční hosty patří skupiny Four Kornerz, GŁYK P.I.K Trio, NUTEKI a zpěvák Paul Colman.

Britská formace Four Kornerz (http://www.fourkornerz.com/) se na festivalu UNITED poprvé představila v roce 2012. Kapelu tvoří sourozenci Daniel, Deji, TJ a Vidal. Bratři, kteří pocházejí z Nigérie, skládají a hrají ve stylech funky, hip-hop a rhythm and blues. Své první album s názvem Soulelectric vydali v roce 2007. Po něm následovaly v roce 2011 singly Dynamite a Superstar. Za svou tvorbu získali nominaci na hudební ocenění MOBO Awards (Music of Black Origin Awards).

 

Rodinnou kapelu GŁYK P.I.K. Trio (http://www.glyk.pl/) tvoří polský jazzový muzikant a skladatel Irek Głyk spolu se svými dětmi, Kingou a Patrykem. Irek Głyk vystudoval hudební akademii v Katowicích, později získal stipendium na americké škole Berklee College of Music v Bostonu. Za svou tvorbu získal od polského hudebního časopisu Jazz Forum ceny "Naděje polského jazzu" a "Naděje polského vibrafonu". Kromě rodinné kapely působil v sestavě Irek Głyk Multisound a vydal 2 sólová alba.

Skupina Nuteki (http://nuteki.ru/) vznikla v roce 2007 v Bělorusku. Později se zakládající členové Mikhail Nokarashvili a Kirill Matushenko se rozhodli přesunout do Ruska. V jejich novém působišti kapela prošla několika personálními změnami. Současnou setavu, spolu se zakládajícími členy, tvoří: Aleksandr Naumov, Dmitriy Bezborody a Andrey Ivanov. V roce 2008 kapela vyhrála hudební soutěž na festivalu Moscow Music Festival a v roce 2012 se formace umístnila na druhé pozici ruského kola hudební soutěže Eurovize s písní "Save Me". NUTEKI od svého založení odehráli přes 350 vystoupení a vydali celkem 3 alba.

Skladatel, zpěvák, kytarista a klavírista Paul Colman (http://www.paulcolman.com/) se narodil ve Velké Británii. Své dětství strávil v Austrálii, kam se přestěhovala jeho rodina. V současné době žije a tvoří ve Spojených státech. Během své hudební kariéry působil ve skupinách Newsboys, Paul Colman Trio a sólově. Za svoji tvorbu získal ocenění Dove Awars a byl nominován na cenu Grammy Award. Na festivalu vystoupí spolu s libereckou doprovodnou kapelou.

Z českých a slovenských skupin zahrají kapely BCC Worship, Deep Inside, Donebevolající, Ezyway, Forgiven, Fusion, Pavel Helan, Jedním srdcem, Kalwich, Marián Lipovský, noXcuse, Praise and Bluesship, Purify My Eyes, Runaway My Son, Shirim Ashirim a The Neons.

Festival UNITED se uskuteční od čtvrtka 21. srpna do soboty 23. srpna 2014. Program zahrnuje koncerty, přednášky, semináře, workshopy, divadelní představení, promítání filmů, diskuze s vystupujícími a sportovní aktivity.

Podtitulem letošního ročníku je heslo "ZNAMENÍ". Na toto téma budou promlouvat hlavní řečníci, kterými jsou Stanislav Bubik, Kateřina Lachmanová, Jiří Unger a Václav Vondrášek.

Akci pořádá Občanské sdružení DEN – Vsetín ve spolupráci s festivalem CampFest a vsetínskými církvemi a sbory. Podrobné informace o festivalu jsou uvedeny na internetových stránkách http://www.festivalunited.cz/ a na profilu na sociální síti Facebook https://www.facebook.com/festivalunited.

Odkazy:

Webové stránky: http://www.festivalunited.cz

Facebook: https://www.facebook.com/festivalunited

Propagační video 2014: http://youtu.be/fj3asPwpBDk

Dokument o festivalu UNITED 2013: http://youtu.be/nk5sK5IbhjQ