Ve Vsetíně se od čtvrtka 23. 8. do soboty 25. 8. 2018 uskutečnil 8. ročník křesťanského multižánrového festivalu UNITED. Akci navštívilo na 5000 účastníků, z toho na 250 účinkujících. 350 bylo členů organizačního týmu a dobrovolníků, kteří se starali o chod festivalu.

Pro návštěvníky bylo připraveno několik venkovních scén. Hlavní dopolední a večerní programy probíhaly na Dolním náměstí. Zde také vystupovali zahraniční hosté: reggae formace Christafari (US), taneční skupina LZ7 (UK), skladatel Mate.O (PL) nebo worshipová kapela Worship Central (UK).

Před domem kultury se nacházela scéna Ring, kde probíhaly talkshow, hudební vystoupení a program pro děti. Pro zájemce, kteří si chtěli vyzkoušet pouliční produkci pro kolemjdoucí, byla nachystána Busking scéna. Dále zde byly atrakce pro děti, hřiště pro plážový volejbal a prezentační stánky.



Využitý byl také Dům kultury, jehož velký sál organizátoři upravili do podoby hudebního klubu. Svá představení zde odehráli BCC Worship (SK), John de Jong (UK), Miriam Kaiser (SK), Nomads + Natives (US), Roman Dostál, Safenat Paneach a další. Filmová představení se konala v kině Vatra.

Součástí programu bylo více než 20 seminářů a 16 workshopů. Jako jejich vedoucí se představili Pavel Hošek, Kateřina Lachmanová, Jakub Limr, David Novák, Janette Oubrechtová, Josef Suchár, Dita Targoszová, Marek Orko Vácha, Vít Vurst a jiní.

Ředitel festivalu Petr Húšť hodnotí: „Jsem nadšen, že Vsetín se opět zaplnil lidmi, kteří přijeli vyjádřit Pánu Bohu svůj respekt, úctu a nebo se přijeli o Pánu Bohu dozvědět více. Skvěle se povedly dvě nové scény. Klub s pódiem uprostřed i pouliční Ring s vyvýšenou tribunou měly úžasnou atmosféru. Opět mi udělalo velkou radost, že semináře byly často zaplněné do posledního místa a na některý se i při jeho opakování ve druhém čase stálo.“



„Z mého pohledu se UNITED stále více stává kvalitním a pohodovým a to díky velkému nasazení a obětavosti schopného organizačního týmu. Díky každému člověku, který se na letošním ročníku podílel. Díky všem účastníkům, kteří přijeli utvořit neskutečné společenství. To největší poděkování patří Ježíši Kristu, který nás propojuje, mění naše životy a povolává nás sloužit druhým. Jemu patří poděkování, že můžeme dělat UNITED ve svobodě s radostí a kreativitou. Díky Pane!“ dodává Petr Húšť.

Fotografie z festivalu jsou uveřejněny na profilu sociální sítě Facebook. Přímé přenosy z dopoledních a večerních programů zajišťovala televizní stanice TV NOE. Akci pořádal zapsaný spolek UNITED 3P, z. s., ve spolupráci se vsetínskými církvemi. Termín příštího ročníku UNITED je 22. - 24. 8. 2019.