Do Česka se po čtyřech letech vrací britský hudebník, skladatel a producent Martin Smith. V závěru srpna vystoupí na vsetínském open-air festivalu UNITED.

Martin Smith pochází z londýnské městské části Woodford Green. Jako šestiměsíční kojenec onemocněl zápalem plic a byl hospitalizován. K této době, kterou zná z vyprávění svých rodičů, se nyní vrací v právě připravovaném albu. To nese název podle zdravotnického přístroje Iron Lung (Železné plíce), velké tlakové nádoby, která jej udržovala při životě. Ve stejnojmenné skladbě vypráví o modlitbách svých rodičů za uzdravení.


V roce 1992 se podílí na založení kapely The Cutting Edge Band, ze které o čtyři roky později vzniká skupina Delirious?. V této formaci Martin působí jako zpěvák a kytarista do roku 2010, kdy formace ohlašuje konec kariéry. Společně s Delirious? vydal téměř dvacet alb a dvakrát navštívil také Českou republiku.

V roce 2012 se Martin vydává na sólovou dráhu. Mění se styl jeho tvorby, která se více blíží taneční hudbě. O několik let později se v hudebním projektu Army of Bones vrací k modernímu rocku. Česko navštívil v roce 2013 v rámci evropského turné společně s Mattem Redmanem a o dva roky později vystoupil se svou kapelou v pražské Lucerně.


“Martin má výjimečný skladatelský talent a v minulosti napsal spoustu skvělých písniček. Obrovská síla je ale v jeho živých vystoupeních. Svou bezprostředností a citem pro okamžik dokáže proměnit svůj koncert v neskutečný zážitek,” dodává Marek Moškoř, hudební dramaturg festivalu.

UNITED je křesťanský festival s různorodým programem. Ten kromě hudby zahrnuje semináře, workshopy, službu modliteb a duchovního poradenství, divadlo, film, program pro děti a sporty. Počet loňských účastníků organizátoři odhadli na 5 000.

Akce se uskuteční od čtvrtka 22. 8. do soboty 24. 8. 2019 ve Vsetíně. Aktuality a další informace ohledně příprav jsou zveřejňovány na internetových stránkách www.festivalunited.cz a na profilu sociální sítě  Facebook. Na internetových stránkách je umístěn archiv materiálů z předchozích ročníků.