Ve Vsetíně se od čtvrtka 22. 8. do soboty 24. 8. 2019 uskutečnil 9. ročník křesťanského multižánrového festivalu UNITED. Na akci s podtitulem Srdeční záležitost dorazilo podle odhadů organizátorů na 5500 účastníků, včetně vystupujících, organizátorů a dobrovolníků, kteří se starali o chod festivalu.

Pro návštěvníky bylo přichystáno několik hudebních scén. Hlavní dopolední a večerní programy probíhaly na Dolním náměstí. Zde také vystoupila většina hostů ze zahraničí. Na pódiu se poprvé v České republice představila britská zpěvačka Lucy Grimble. Naopak její krajan Martin Smith vystoupil v Česku již po páté. Ze Spojených států přijela rocková formace The Violet Burning, tanečník a rapper Brandon Knowbody Greathause a skupina Divine Attraction, která několik let působí v Česku.

Dvě hudební scény byly spjaty s Domem kultury. Na prostranství před jeho budovou se nacházela scéna RING, která kromě hudby sloužila dětským programům a rozhovorům s vystupujícími. Dále zde byly atrakce pro děti, hřiště pro plážový volejbal a prezentační stánky. Velký sál sloužil scéně nazvané KLUB. Svá vystoupení zde odehráli Adonai, BCC Worship, rapper Envej, ESPÉ, Lévi, Miriam Kaiser trio a další. Několik vystoupení se uskutečnilo v místním evangelickém kostele.

Hudební dramaturg Marek Moškoř hodnotí: "Všechny hudební scény měly velmi dobrou návštěvnost i v případě, že se jednalo o méně známé umělce a programy běžely současně na více scénách. Kapely si pochvalovaly atmosféru při vystoupení a odezvu publika. Mnohé očekávání předčil koncert britského hudebníka Martina Smithe. Díky bezprostřednímu projevu a profesionálnímu provedení se toto vystoupení řadí mezi nejlepší koncerty za dobu existence festivalu UNITED."

Britský zpěvák a skladatel Martin Smith na festivalu UNITED 2019.

Součástí programu bylo na 20 seminářů a 18 workshopů. Jako jejich vedoucí se představili Kateřina Lachmanová, Pavel Hošek, Ladislav Heryán, Karel Řežábek, Petr Vizina a jiní.

"Semináře vyvolaly zájem, otevřely aktuální a mnohdy závažná témata. Řečníci se věnovali oblastem sexuáního zneužívání, rozvodů, pornografie, fake news, mezilidských vztahů a vztahu člověka s Bohem. Na některé semináře téměř nestačila kapacita prostor. Důležité byly také osobní příběhy řečníků," dodává vedoucí seminářů Vít Vurst. K programu dále patřilo promítání filmů s následnou diskuzí, divadelní představení, sportovní aktivity, poradenské a modlitební služby.

Festivalové semináře, UNITED 2019

Fotografie z festivalu jsou uveřejněny na profilu sociální sítě Facebook. Přímé přenosy z dopoledních a večerních programů zajišťovala televizní stanice TV NOE. Akci pořádal zapsaný spolek UNITED 3P, z. s., ve spolupráci se vsetínskými církvemi. Organizátoři také zveřejnili datum konání příštího ročníku. Festival se má uskutečnit ve dnech 20. – 22. 8. 2020.