Pořadatelé festivalu UNITED na webových stránkách představili první hudební hosty. Celkem 8 uveřejněných kapel a interpretů pochází z česko-slovenské hudební scény. Do příprav festivalu zasáhla válka na Ukrajině. Část organizačního týmu se podílela na pomoci ukrajinským rodinám.

Poprvé na UNITED vystoupí hned několik skupin. Dvě z nich mají nejen společný žánr indie-pop, ale také to, že jsou tvořeny mladými lidmi. Jde o formace Marbles a alltide. SouZnění je pražská skupina, která vznikla ve sboru Církve bratrské v Soukenické ulici. Ve své tvorbě aranžují známé písně z kancionálů a doplňují je vlastními skladbami. Evangelický farář Filip Boháč se mimo jiné podílí na pořádání Bigbítového kurzu a právě odtud pochází jádro jeho doprovodné kapely. 

Jako další přijala pozvání výrazná slovenská chválicí kapela ESPÉ a jejich krajané rapeři Isaac Records. Dále pop-rocková skupina Way to go a písničkář, multiinstrumentalista a bavič Pavel Helan.

Přípravy festivalu byly ovlivněny válečným konfliktem na Ukrajině. Ředitelka Daniela Hurtová k tomu uvedla: „Nikoho nenapadlo, co nás v následujících týdnech čeká. V týmu UNITED vynakládáme hodně energie do pomoci ukrajinským rodinám a uprchlíkům. Je to intenzivní a vyčerpávající. Co si, ale uvědomuji stejně silně je to, že více než kdy jindy je potřeba připravovat smysluplný program pro mládež. A tím nemyslím jen křesťany, ale také jejich nevěřící přátele. Zvlášť po dvou letech pandemie covidu, kdy hodně skupin mládeže utrpělo. Práce na mnoha místech skomírala a dosud se nedostala do původního rozsahu. Samozřejmě nevíme, jak se situace s válkou bude vyvíjet dál, nicméně přemýšlet o akcích pro mládež, které dávají smysl do života s Bohem, má velký význam.“

 

UNITED je křesťanský open-air festival s dramaturgicky různorodým programem. Ten kromě hudebních vystoupení zahrnuje semináře, workshopy, službu modliteb a duchovního poradenství, divadlo, filmové projekce, dětskou scénu a sporty.

Minulý ročník se uskutečnil na více místech. Jednodenní zastávky turné nazvaného UNITED CITY se uskutečnily v Plzni, Litomyšli a ve Vsetíně. Všech tří akcí se dohromady zúčastnilo na 2 000 účastníků. 

Letošní ročník festivalu je plánován jako třídenní akce v termínu 18. – 20. 8. 2022. Místem konání je město Vsetín. Aktuality a další informace ohledně příprav jsou zveřejňovány na internetových stránkách www.festivalunited.cz a na profilu sociální sítě Facebook. Na webových stránkách byl také spuštěn předprodej vstupenek.

 

Ukázky tvorby uveřejněných kapel: