Ve Vsetíně se o předposledním prázdninovém prodlouženém víkendu uskuteční 12. ročník křesťanského festivalu UNITED. Akce se odehraje hned na několika místech v centru města. 

Hlavní pódium, bude postaveno na Dolním náměstí. Zde proběhnou hlavní večerní programy, které se budou skládat z hudebních vystoupení a promluv hlavních festivalových řečníků.

Domě kultury bude program začínat již od rána a potrvá až do večerních hodin. Jeho součástí jsou koncerty a semináře. Dále zde bude fungovat poradenské centrum, dále stánky prodejců a partnerů festivalu. Další stánky, převážně vzdělávacích a mládežnických organizací, budou rozmístěny na prostranství před Domem kultury.

Kino Vatra je vyhrazeno pro semináře, rozhovory a panelové diskuze. Využitý bude také prostor před kinem. Zde vznikne odpočinková zóna s občerstvením a atrakcemi pro děti. Pro návštěvníky, kteří se budou chtít více dozvědět o vystupujících, je altánu městského parku nachystána stage Rádia 7. Na ní proběhnou rozhovory moderátorů rádia s vybranými festivalovými účinkujícími.

Mezi letošní hlavní zahraniční hosty patří slovenská zpěvačka Sima Magušinová a brazilská zpěvačka Thabata Oliver. Poprvé se na UNITED představí polská formace Luxtorpeda a moldavská skupina Not an Idol.

 

Sima Magušinová (za svobodna Martausová) se na UNITED vrací po šesti letech. Zpěvačka pocházející z Považské Bystrice vydala celkem 5 alb. Získala několik hudebních ocenění, podílela se na tvorbě filmové hudby a aktivně podporuje dětské onkologické pacienty. V roce 2017 byla nominována na ocenění Slovenka roku v kategorii Umění a kultura. Brazilská zpěvačka Thabata Oliver na UNITED vystoupila v roce 2018 jako vokalistka americké skupiny Christafari. V letošním roce se vrací se svou doprovodnou kapelou kombinující hudební prvky pop-gospel-reggae. 

Z polské Poznaně přijede rocková sestava Luxtorpeda. Kapela byla založena v roce 2010. Její členové mají za sebou působení v dalších rockových a metalových skupinách. Jejich festivalový repertoár bude ovlivněn albem Omega, které vydali letos v dubnu. Letošní ročník festivalu bude obsahovat část programu pro ukrajinské uprchlíky. Jeho součástí bude vystoupení moldavská formace Not an Idol. Kapela kombinuje hudební styly RnB, funk, soul a gospel. 

Jako další vystupující se z česko-slovenské křesťanské scény představí kapely a interpreti BCC Worship, ESPÉ, Pavel Helan, Petr Špaček, Way To Go a další. Semináře povedou řádová sestra Angelika Pintířová, religionisté Pavel Hošek a Zdeněk Vojtíšek, novinář Petr Vizina, psycholog Dalimil Staněk a jiní.

UNITED je křesťanský multižánrový festival s dramaturgicky různorodým programem. Ten kromě hudebních vystoupení zahrnuje semináře, workshopy, službu modliteb a duchovního poradenství, divadelní představení a atrakce pro děti. Festival proběhne od čtvrtka 18. 8. do soboty 20. 8. 2022. Aktuality, harmonogram a podrobné informace jsou zveřejňovány na internetových stránkách www.festivalunited.cz a na profilu sociální sítě Facebook.