Hned dvě křesťanské kulturní akce na letošní rok připravuje organizační tým festivalu UNITED. Jednodenní, která se poprvé uskuteční v Českých Budějovicích a třídenní multižánrový festival. Jeho dějištěm bude tradičně město Vsetín.

 

Jako první se uskuteční UNITED city, a to v sobotu 22. dubna 2023. Hlavní část programu se odehraje v prostorách Kulturního domu Vltava v Českých Budějovicích. Pro veřejnost a návštěvníky bude před domem kultury uspořádán koncert a bude k dispozici služba modliteb. Mezi hudební interprety patří kapely Adonai, ESPÉ, Isaac Records a Pavel Helan. Hlavním řečníkem je Jan Šeda. Tématickým seminářem provede Jan Šeda.

 

Důležitou součástí realizačního týmu jsou místní dobrovolníci. Jeden z nich k chystané akci uvedl: „Jižní Čechy jsou plné studených a odtažitých lidí, až to některé moraváky zaskočí. Tahle kultura je i v církvích, které se navzájem neznají, příliš nespolupracují a mezi mládežemi panuje taková osamělost. UNITED, jak napovídá jeho jméno přinese přesně to, co budějická mládež tak moc potřebuje.“

Ředitelka festivalu UNITED, Daniela Hurtová, dále dodává: „Rádi přinášíme program festivalu UNITED na nová místa. Zájem církví o spolupořádání akce je velký, a proto může vzniknout akce, která bude mít dopad. Akci podpoří dárci i Jihočeský kraj a i díky této podpoře jsme schopni připravit pestrý program pro naše návštěvníky a také pro veřejnost.“

 

Druhou chystanou událostí je festival UNITED, který proběhne od čtvrtka 17. 8. do soboty 19. 8. 2023 ve Vsetíně. Mezi odtajněné zahraniční kapely patří britská skupina Hillsong London a švédské trio LIN D. Dále slovenské formace ESPÉ, Timothy, alltide, TowMeot a houslistka Miriam Kaiser. Z českých interpretů přijaly pozvání skupiny Alive, Adonai, Late Mayday a On Fire.

 

Důležitou součástí programu je mluvené slovo a semináře. Návštěvníci se v rolích řečníků a vedoucích seminářů mohou těšit na Tomáše Holuba, Dalimila Staňka, Janu Polehnu, Ondřeje Szturce, Janette Oubrechtovou, Veroniku Horňákovou a Kateřinu Vávrovou.

 

Informace o vystupujících, aktuality a další informace ohledně příprav jsou zveřejňovány na internetových stránkách www.festivalunited.cz a na profilu sociální sítě Facebook. Na internetových stránkách je umístěn archiv nahrávek seminářů z předchozích ročníků, odkazy na podcastové platformy a probíhá zde předprodej vstupenek.