Realizační tým festivalu UNITED čítá během roku na tři desítky členů. V době konání akce se toto číslo až zpětinásobí tím, že se připojí dobrovolníci. Z velké části se jedná o mladé lidi, kteří prožijí UNITED jinak než jeho návštěvníci. Festival pro ně začíná o dva dny dříve a končí o den později. To, jak akce proběhne a funguje navenek, stojí z velké části na jejich zapojení a službě.

 

Dobrovolnice Gabriela jezdí na festival od roku 2018. Ke svému zapojení uvádí: „Dobrovolnictví na UNITED má v mém srdci speciální místo. Za těch pět ročníků jsem získala nespočet přátel, zkušeností a zážitků. Vždy odjíždím domů plná radosti a s pocitem, jak strašně moc se mi nechce opouštět tuhle mojí UNITED rodinu. Pán Bůh mi každý rok dal příležitost se festivalu účastnit a už si léto ani nedokážu představit bez toho. Je to necelý týden plný smíchu, radosti, objetí, zábavy, práce, Božího naplnění a požehnání. Navíc se nám z toho společně se dvěma kamarádkami stala neodlučitelná součást našeho společného léta.“

 

Program dobrovolníků zahrnuje nejen přípravu festivalu, ale také společné ranní a večerní programy s vlastním řečníkem a kapelou, bohoslužbu a dobročinnou brigádu. Dobrovolníci absolvují sérii školení. Jsou proškoleni v oblastech bezpečnosti práce, poskytování první pomoci a v činnosti, kterou budou na festivalu vykonávat v pracovních skupinkách v oblastech technika, security, registrace, ubytování, občerstvení a obsluha atrakcí.

 

„Ročník 2023 byl můj první UNITED, kde jsem mohl být součástí super komunity dobrovolníků a mohl jsem přispět akci, která přivádí lidi k Pánu Bohu. Byla to nezapomenutelná zkušenost vidět festival také z jiné stránky než jako účastník. A možnost potkat tolik nových lidí i z různých denominací a moci s nimi spolupracovat na společném Božím díle bylo úžasné. Celá akce mi byla velkým požehnáním,“ dodává Jáchym, další z dobrovolníků.

 

Podmínkou zapojení k dobrovolnictví je dosažení věku 17 let. Podrobné informace jsou uvedeny na internetových stránkách festivalunited.cz/dobrovolnici.

 

Festival UNITED se uskuteční od čtvrtka 22. 8. do soboty 24. 8. 2024 ve Vsetíně. Aktuality a další informace ohledně příprav jsou zveřejňovány na internetových stránkách www.festivalunited.cz a na profilu sociální sítě Facebook. Na internetových stránkách je umístěn archiv nahrávek seminářů z předchozích ročníků, odkazy na podcastové platformy a probíhá zde předprodej vstupenek. Organizační tým kromě srpnové akce připravuje jednodenní festival UNITED city v Českých Budějovicích. Ten se uskuteční 20. 4. 2024.