Ve Vsetíně se od čtvrtka 18. 8. do soboty 21. 8. 2016 uskutečnil 6. ročník křesťanského multižánrového festivalu UNITED. Festival, který se díky podpoře města Vsetín poprvé představil jako městská open-air akce, navštívilo více než 4 000 účastníků.

Návštěvníci mohli využít dvě venkovní scény – Hlavní scénu na Dolním náměstí, na které vystupovali hlavní hudební hosté a řečníci, a Street scénu před Domem kultury, kde se kombinovaly hudební a taneční vystoupení, talk show a festivalové městečko.

V Domě kultury se nacházela Druhá scéna, přednáškové sály a místnosti vyhrazené poradenství a modlitbám. Filmová představení se konala v kině Vatra.

Hudební dramaturg festivalu Tomáš Polívka uvedl: „Letošní ročník pro nás představoval velkou výzvu, ke které jsme se snažili přistoupit s pokorou. Po pěti ročnících byl Dům kultury s kapacitou 2 000 míst pro Hlavní scénu malý, a tak jsme postavili pódium pod širým nebem v centru Vsetína.“

„Byli jsme nadšení energií, se kterou se do festivalu zapojili všichni hudebníci, řečníci i další účinkující, ale ještě lepší pro nás bylo viděl Dolní náměstí s Hlavní scénou festivalu, které se zaplnilo před každým programem. Bylo to skvělé!” dodává Tomáš Polívka.

Mezi zahraniční hudební hosty patřila oregonská skupina Kutless, která v Česku vystupovala poprvé, kalifornská kapela Divine Attraction, britský rapper Faith Child, maďarská formace Altarive a mezinárodní sestava Symphony of Nations.

Z česko-slovenské křesťanské hudební scény posluchačům zahráli interpreti a kapely: Adam Bubík, Adonai, eSPé, Jindra Černohorský, Lámačské chvály, Maranatha Gospel Choir, Noemiracles, Nenadarmo, Safenat Paneach, Simona Martausová, Tretí deň, The Neons, Willsons a další.

Starosta města Vsetín Jiří Čunek na dotaz, v čem vidí přínos festivalu, odpověděl: „Především v evangelizaci vlastním příkladem. V dnešním světě není samozřejmé, aby několik tisíc mladých lidí uprostřed města nezpůsobilo žádné problémy, ale naopak navozovalo ve městě úžasnou přátelskou atmosféru.“

Součástí programu bylo 20 seminářů a 20 workshopů. Jako jejich vedoucí se představili Andrea Jarošová, Dave Petty, Dita Targoszová, Jakub Limr, Janette Oubrechtová, Julius Slovák, Martin Penc, Mikuláš Vymětal, Ondřej Szturc, Pavel Hošek a další.

 

K tématům, která si mohli účastníci vyslechnout, patřily okruhy Islám jako výzva pro křesťany, Šílená kniha Job, Jak čelit (ne)smrtelnosti v tomto světě, Milované princezně, Lovestory, Vliv života on-line a jiné. Letos poprvé se před festivalem konalo setkání pro umělce UNITED Camp a byla zřízena dětská scéna.

Z festivalu byly pořízeny krátké videozáznamy, které jsou zveřejněny na YouTube profilu. Fotografie jsou uveřejněny na profilu sociální sítě Facebook. Akci pořádal zapsaný spolek UNITED 3P, z. s., ve spolupráci se vsetínskými církvemi.