„Tématem letošního ročníku bude TADY A TEĎ. Kdo dnes může říct, že má čas? Jsme lidé, kteří denně dělají mnoho věcí najednou, potkávají mnoho lidí, navštěvují mnoho akcí, čtou mnoho věcí, a to jak v offline, tak v online světě. Běháme od jedné naléhavé věci ke druhé a většinou už během toho myslíme na všechno ostatní, co ještě musíme udělat. Teď ne, až jednou - tak by se dal shrnout přístup, který často definuje náš životní styl. Jak žít tady a teď? Jak se proměňuje víra, když ji uniká přítomná chvíle? A co znamená myslet na přítomnost pro člověka v 21. století?“, uvádí Martin Pavlík, vedoucí seminářů festivalu UNITED.

 

Tomuto podtitulu se budou festivaloví řečníci věnovat během programů na hlavním podiu. V pátek a v sobotu bude další mluvené slovo zaznívat na seminářích a workshopech, kterých je více než 30. Cílem seminářů je otevřít aktuální témata, která řeší nejen mladí lidé.

 

Senátor Pavel Fischer pohovoří o vedení dialogu. Teoložka a spisovatelka Kateřina Lachmanová otevře téma emocí a života s Bohem. Nad otázkou, zda opakujeme stále stejné chyby, se zamyslí kněz a historik Tomáš Petráček. Hněv ve společnosti je název semináře dominikána Benedikta Mohelníka. Manželé Vejmělkovi povedou seminář o vztazích a chození. Genderová identita v Kristu je téma, kterým návštěvníky provede psycholog Marek Macák.

 

Na workshopech se mohou návštěvníci zdokonalit nebo získat nové dovednosti. Připraveny jsou workshopy taneční (hip-hop, chvály tancem, scénický tanec), kreativní (Bible journaling, výuka malby), plánování (time management) nebo hlasový (zpěv, rétorika, rap).

 

Neméně důležitou součástí festivalového programu jsou hudební vystoupení. Z Velké Británie přijala pozvání kapela Hillsong London a DJ Galactus Jack. Sourozenecké trio LIN D přijede ze Švédska a chválící formace PineLake Worship Band z amerického Mississippi. Z česko-slovenských kapel se představí skupiny Adonai, ALIVE, ESPÉ, ON FIRE, QAI, Timothy a další.

 

Festival UNITED se uskuteční od čtvrtka 17. 8. do soboty 19. 8. 2023 ve Vsetíně. Aktuality a další informace ohledně příprav jsou zveřejňovány na internetových stránkách www.festivalunited.cz a na profilu sociální sítě Facebook. Na internetových stránkách je umístěn archiv nahrávek seminářů z předchozích ročníků a odkazy na podcastové platformy a probíhá zde předprodej vstupenek.